Olagligt att ljuga på sitt CV – Här ges svaret

Är det olagligt att ljuga på CV – så här ligger det till

Många som är igång med CV-skrivande funderar ibland om man ljuga på sitt CV, eller om det kan bli allvarliga konsekvenser av att tänja på sanningen. Detta diskuterar vi i denna artikel, liksom vad som kännetecknar en lögn och var gränsen går. Vi förklarar också vad konsekvensen kan bli av att ljuga samt alternativa lösningar. Dessutom varför sanningen alltid lönar sig. Häng med!

Varför ljuger folk på sitt CV?

Nyligen rapporterade svensk media att flera riksdagsledamöter uppgav överdrifter i de CV som presenterades på regeringens webbplats. Faktum är att detta är ganska vanligt; allt från vita lögner till rejäla påhitt även i vanliga arbetssökandes CV. Men varför ljuger folk på sitt CV? Det finns helt enkelt olika anledningar till varför någon väljer att överdriva, försköna eller till och med uppfinna fakta om sin bakgrund och erfarenhet.

Här är några av de vanligaste motiven till varför människor ljuger på sitt CV.

För att dölja brist på erfarenhet och luckor i sitt CV

Att skryta om erfarenheter som inte existerar eller att tysta ned perioder av arbetslöshet kan vara ett försök att maskera brist på relevant erfarenhet eller kunskap. Till exempel kan en kandidat överdriva sin arbetserfarenhet och uppge 3 års yrkeserfarenhet istället för de verkliga “1 år” för att platsannonsen efterfrågade tre.

För att matcha de färdigheter som tjänsten kräver

Det kan kännas frestande att överdriva färdigheter eller rentav fabricera dem för att du vill ha jobbet och tror att ”det löser sig”. Söker du sommarjobb där A-körkort krävs kanske du tänker att du hinner fixa det under våren. I detta fall kan din vita lögn fungera men inte helt säkert.Språkkunskaper är ett område som inte sällan överdrivs i CV. Det kan gälla en tjänst med internationella kontakter som du vill göra dig relevant för och så förvandlas semesterresan till en längre period som bofast. Eller så överdriver du helt enkelt nivån av språkkunnighet för att bli mer intressant. Genom att påstå att du talar ett språk flytande fast du bara har grundläggande kunskaper så ljuger du faktiskt i ditt CV, även om det kan kännas oskyldigt.

För att rankas högre av ATS-systemet

Att justera sitt CV och jinxa med sanningen för att lura ATS-systemet (Applicant Tracking System) som hjälper rekryteraren att värdera sökandes CV:n är också en anledning till att man ljuger i sitt CV. Detta genom att inkludera att använda nyckelord eller fraser som är relaterade till den önskade positionen, men som inte nödvändigtvis speglar de verkliga meriterna.

Vad räknas som lögn i CV?

Att ljuga i sitt CV kan ta många former och fokusera på olika områden och alla typer av meriter. Här ger vi några exempel på vad som kan räknas som lögn i ett CV.

Falska referenser: Att uppge falska referenser eller fabricera referenser som inte existerar är ett vanligt sätt att ljuga i ett CV. Detta kan innefatta att ange personer som aldrig har varit din arbetsgivare eller att en vän under falskt namn vittnar om dina påstådda arbetsprestationer. 

Överdriva arbetsprestationer: Att försköna sina arbetsprestationer och/eller ansvarsområden på tidigare anställningar kan också räknas som lögn i ett CV. Här kan vi inkludera att överdriva resultaten av projekt du arbetat med eller att ta åt sig äran för arbete  eller resultat som andra levererat. 

Dölja luckor i din arbetshistorik: Att dölja luckor i CV genom att manipulera datum eller helt enkelt inte nämna perioder av arbetslöshet kan också betraktas som lögnaktigt. 

Överdriva din färdighetsnivå: Att överdriva dina färdigheter och dina kompetenser, exempelvis när det gäller tekniska eller språkliga färdigheter, kan även det räknas som lögn i ett CV. Att påstå att man har expertkunskaper när man egentligen bara har grundläggande kunskaper är ytterst oärligt och kan få allvarliga konsekvenser om du blir avslöjad.

Påskina examen eller akademiska kvalifikationer: Att uppge falska utbildningar och examina är också ett vanligt sätt att ljuga i ett CV. Detta kan handla om att påstå att du har en viss examen, yrkesutbildning eller certifikat som helt saknas eller att förvränga sina akademiska prestationer.

Expertråd:

Att vara ärlig i sitt CV är grundläggande för att skapa och upprätthålla förtroende hos potentiella arbetsgivare. Genom att vara ärlig uppvisar du trovärdighet, vilket är en viktig egenskap i vilken arbetsmiljö som helst. Har du hållit dig till sanningen minskar du risken för att bli avslöjad senare, något som kan leda till allvarliga konsekvenser för din karriär och för ditt personliga rykte.

Möjliga konsekvenser av att ljuga i CV

Att ljuga på ditt CV kan definitivt ge negativ påverkan på din karriär. Om dina medvetna lögner upptäcks under ansökningsprocessen så kan du givetvis glömma att du går vidare. Upptäcks lögnerna när du redan har fått jobbet så kan det i värsta fall leda till uppsägning. 

Här listar vi fler konsekvenser av att ljuga på ditt CV.

Du riskerar att skada ditt rykte 

Att ljuga på ditt CV kan skada ditt rykte och förtroende bland professionella kontakter. Det är inte så att ord stannar på ett papper utan det kan enkelt spridas som ringar på vatten. Att bli avslöjad av arbetsgivare för att vara en lögnare betyder också färre personer som är beredda att ge dig positiva ord som referens. Att bli påkommen med falska referenser, t.ex. om en vän låtsas vara en tidigare chef skadar också ditt förtroende och din framtida karriär,

Du riskerar juridiska konsekvenser

Även om lögner i CV inte alltid är direkt olagliga så finns det tillfällen då lögner är ett brott. Exempelvis är förfalskning av examensbevis är urkundsförfalskning, ett straffbart brott i Sverige. Att förfalska ett dokument, betyg eller intyg kan resultera i juridiska konsekvenser.

Du riskerar uppsägning av anställning

Att bli avslöjad för att ha ljugit i ditt CV kan leda till att du förlorar ditt nuvarande jobb eller att erbjudandet om anställning dras tillbaka. Har en rekryteringsfirma varit inblandad kan du rejält sabotera såväl rykte som framtida karriär.

"Att inkludera ”vita lögner” i sitt CV är som att bygga ett hus på sand. Ärlighet är grunden för en hållbar karriär."

Bättre sätt att lösa ditt CV än att ta till lögner

Även om du känner dig osäker på dina meriter och om de räcker för ett starkt CV så har vi ett råd: ljug inte. Det finns istället många sätt att visa upp vad du går för. Lyft fram dina verkliga prestationer och identifiera relevanta egenskaper för jobb där du helt ärligt kan göra skillnad. 

Nedan delar vi några användbara tips som ger dig lösningar som inte landar i att ljuga i ditt CV. Utan bättre sätt att skapa ett riktigt bra CV. 

Hantera ärligt sysselsättningsluckor i din tidslinje

Ärlighet varar längst när det gäller att hantera sysselsättningsluckor i ditt CV. Istället för att ljuga ska du öppet förklara eventuella luckor om det känns relevant. Det är inte alltid det behövs poängteras i ditt CV, men får du frågan under en intervju så svarar du sanningsenligt: att du varit jobbsökande, rest, varit föräldraledig, sjukskriven eller det du gjort.

Lyft själv fram ofullständig utbildning 

Det är inga problem att ta med en utbildning i ditt CV som du inte avslutat. Detta är en realitet  även för svenska riksdagsledamöter så varför inte för dig? Det visar din öppenhet och att vara transparent om din utbildningsnivå är bättre än att försöka dölja eller ljuga om den. Får du frågan varför du inte slutfört så har du ett ärligt svar redo för det.

Fokusera på användbara färdigheter 

Även om du kanske inte har exakt den erfarenhet eller kompetens som efterfrågas för ett visst jobb så har du säkerligen andra överförbara färdigheter. Det kan vara egenskaper som kommunikationsförmåga, social förmåga, kompetens inom förhandling eller problemlösning som kan vara relevanta för den aktuella rollen. Lyft fram dina färdigheter och ge exempel på när de på olika sätt varit användbara.

Att hantera sitt CV på ett ärligt och öppet sätt är nyckeln till att visa trovärdighet hos potentiella arbetsgivare. Genom att vara transparent om din bakgrund och samtidigt fokusera på dina styrkor och överförbara färdigheter så kan du öka dina chanser att landa drömjobbet.

Genom att använda de professionella CV-mallar som du hittar på CV.se får du löpande tips för hur du skapar ett effektivt, säljande – och helt sant CV.

Sammanfattning och slutsats om lögner på CV

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det kan vara frestande att ljuga på sitt CV, men att riskerna är betydande. Oavsett om du är riksdagsledamot eller truckförare. Det kan ge allt från ett skadat rykte och förlorat förtroende till mer allvarliga juridiska konsekvenser där du fälls för brott. Detta och förlorade jobbmöjligheter gör att fördelarna med att inte överdriva, fabricera eller ta meriter ur luften känns helt självklara.

Att hålla sig till sanningen och uppvisa ärlighet och integritet är helt enkelt avgörande för att bygga en hållbar karriär och få ett gott professionellt rykte. 

Att vara ärlig i sitt CV är inte bara moraliskt rätt, utan det är också det mest ansvarsfulla och långsiktiga  tillvägagångssättet för dig som söker jobb. Lögner i CV kan snabbt ge allvarliga bakslag och visst vore det tråkigt och faktiskt helt idiotiskt att sabotera dina yrkesmässiga drömmar med en onödig lögn.

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV