Att inkludera hobbys och intressen i ditt CV

Inkludera intressen och hobbys på ditt CV

Kanske är du tveksam till om du ska ta med intressen i ditt CV eller inte. Svaret är att det beror på! Att inkludera ett avsnitt med hobbys i ditt CV kan definitivt tillföra något till din jobbansökan och det kan få dig att sticka ut från mängden. Dina intressen och hobbyer bör dock endast tas med i ditt CV om de är relevanta för tjänsten du söker. I denna artikel diskuterar vi ämnet och ger dig användbara tips på hur och i vilka fall det är lämpligt att lista intressen i ditt CV.

Vad är hobbys och intressen?

En hobby och ett intresse kan för dig betyda samma sak, men i kontext av ett CV brukar man skilja dem åt. Med hobby syftar man vanligen på fritidsaktiviteter med aktivt utövande, exempelvis fotografering eller fallskärmshoppning. Ett intresse är mer konceptuellt och handlar om större områden eller teman som fängslar dig, som extremsport eller astronomi. 

Både hobbys och intressen kan tillföra något till ditt CV – och givetvis kan de också sammanfalla.

Om det i platsannonsen finns önskemål som matchar ditt utövande av dina intressen så kan det vara en indikation på att hobbys och intressen bör inkluderas i ditt CV. Om exempelvis god samarbetsförmåga efterfrågas för tjänsten du söker så kan din medverkan och engagemang i en lagsport tydligt manifestera din kapacitet i detta område.

Varför inkludera hobbys och intressen i ett CV 

Att lyfta fram intressen och hobbys i ditt CV ger dig möjlighet att påvisa såväl kunskap och passion för områden som är relevanta för tjänsten du söker. Det är ett användbart sätt att lyfta kompetenser som du inte kan koppla till vare sig utbildning och certifiering eller arbetserfarenhet.

För dig som vill byta karriär kan det ge nödvändiga pusselbitar om du kan visa upp hobbys och intressen i ditt CV som matchar krav för yrket du söker dig till. På så sätt kan du visa upp färdigheter i ett område som inte är relaterad till den karriär du hittills utövat.

Dina intressen kan styrka såväl personliga egenskaper som faktiska kunskaper, och kan även vittna om ditt engagemang för ett område. Att berätta om vad man gillar att göra är ett sätt att ringa in sin personlighet; att du är ”empatisk” tydliggörs om du på din fritid exempelvis engagerar dig i volontärarbete. Att du är ”kreativ” påvisas exempelvis av att du målar akvarell.

Experttips:

Intressen och hobbys kan vara intressanta men är sällan huvudfokus i ett CV. Har du relevant arbetserfarenhet och utbildning så övertrumfar de alltid vad du gör på din fritid. Eftersom ett CV erbjuder ett begränsat utrymme måste du prioritera ditt innehåll. I varje enskilt fall bör du överväga om tjänsten du söker gynnas av ett avsnitt med hobbys.

Olika kategorier av of hobbys och intressen

Nyckelordet för alla CV:s är relevans och det omfattar även avsnitt med intressen. Hobbys som listas i ditt CV ska fylla en väl definierad funktion – och alla intressen hör inte heller hemma i ett CV.

Nedan presenterar vi en rad kategorier utifrån personliga egenskaper, med vanliga exempel på intressen och hobbys: 

 • God fysik: fysiska intressen som träning, sport, yoga, marathon och styrkelyft
 • Empatisk: engagemang i välgörenhet, samhällsevenemang och volontärarbete
 • Samarbetsförmåga: lagidrott, tränare i barn- och ungdomsidrott samt föreningslivsaktiv
 • Kreativ: aktiv inom konst, dans, skrivande och design
 • Händig: tekniska och husliga intressen som hantverk, mekaniskt arbete, trädgårdsskötsel och matlagning
 • Kulturell: aktiviteter inom kultur (musik, måleri, teater, poesi, litteratur) men även resor och språk

För att ett intresse ska förtjäna sin plats i ditt CV ska det tydligt demonstrera avgörande kunskap eller personliga egenskaper som du annars saknar dokumentation på. 

Så listar du hobbys och intressen strategiskt i ditt CV

Det är givet att hobbys och intressen kan tillföra avgörande värden till ett CV, men det är inte samma sak som att en jobbsökande revisor nödvändigtvis behöver lyfta sitt intresse för padel. De intressen du tar upp måste platsa i ditt CV, och det gör de endast om de tillför något värdefullt och gör dig mer intressant för tjänsten.

Efterfrågas god fysik så är träning på din fritid mycket relevant men att du sjunger i kör mindre intressant. Du noterar helt enkelt kunskaper och egenskaper som den perfekta kandidaten har och ser om det i dina hobbys och intressen finns goda matchningar. Viktigt att tänka på att intressen som är perfekta i en jobbansökan kan vara helt ointressanta för en annan tjänst.

Som vanligt gäller att du ska skräddarsy ditt CV för exakt den tjänst du söker och inte slentrianmässigt repetera samma hobbys i vitt skilda ansökningar. På CV.se finns fler tips på hur du utformar ett säljande CV.

Riktlinjer för ett professionellt hobbyavsnitt 

För att ditt avsnitt med hobbys och intressen ska upplevas som professionellt och genomtänkt finns några riktlinjer att följa. Här är våra bästa tips:

 • Lista intressen längst ner i ditt CV: Hobbys och intressen kan vara värdefulla i ett CV men arbetserfarenheter, utbildning och kompetenser väger tyngre och placeras högre upp.
 • Var konkret: Presentera varje hobby eller intresse med relevans till tjänsten du söker.
 • Håll det kort: Ett CV bör rymmas på en sida (maximalt två om du har mycket relevant erfarenhet och utbildning) och dina intressen ska inte dominera ditt CV-innehåll.

I vår app hittar du användbara CV-mallar för att enkelt skapa och anpassa ett säljande CV.

Konkreta exempel på hobbys och intressen

En för CV användbar hobby har minst en basfärdighet som gör att den kan meritera dig för tjänsten du söker. Fundera därför först om någon av dina hobbys ger dig relevanta förmågor eller kompetenser som du kan dra nytta av i din jobbansökan. 

Som inspiration delar vi några tydliga exempel på hobbys och intressen som kan spegla förmågor och olika karriärområden. 

 1. Blogga och fotografera: Matchar yrken inom marknadsföring, social media och grafisk design med förmåga att skapa innehåll, sälja och skapa engagemang.
 2. Språkkunskaper: Matchar jobb på ett internationellt företag i alla branscher, med förmågor som engagemang och nyfikenhet.
 3. Schack: Matchar yrken som analytiker, strategisk planerare, ledare och managementkonsult, med förmågor som strategiskt tänkande och problemlösning.                  
 4. Konst: Matchar kreativa industrier och jobb på innovativa startups, med förmågor som innovation och kreativitet.                   
 5. Lagsporter: Matchar jobb inom teamledning, coachning och HR, med förmågor som lagarbete och ledarskap.   
 6. Volontärarbete: Matchar yrken inom ideell sektor, socialt arbete och arbete med människor med förmågor som empati och samhällsengagemang.         

Bra grepp och fallgropar för Hobbys och Intressen i CV  

Det kan bli mindre bra och rentav störa ditt CV om du lägger till hobbys som inte passar in. Här kommer några rekommendationer för bra och mindre bra åtgärder när det kommer till detta avsnitt.

Bra åtgärder:

 • Gör research och fånga upp färdigheter eller egenskaper som efterfrågas och som dina intressen matchar.
 • Skräddarsy ditt CV med hobbys och färdigheter som relaterar till den lediga tjänsten.
 • Om din hobby har resulterat i personliga prestationer, lista den istället i avsnittet Prestationer eller som Arbetserfarenhet. Exempelvis kan yoga ses som en hobby, men att vara certifierad yogainstruktör är en prestation.

Fallgropar att undvika: 

 • Om dina hobbyer inte är relevanta för tjänsten du söker, avstå helt detta avsnitt.
 • Undvik alltid intressen som är väldigt personliga eller politiskt inriktade, om inte detta är en uttalad merit.
 • Begränsa avsnittet och håll dig till max 2-3 hobbys.
 • Får det inte att låta som att dina intressen tar all din tid och energi, eftersom företag givetvis önskar ett rimligt fokus på ditt arbete. 

Slutsatser kring att inkludera intressen i ditt CV

Vi har konstaterat att det kan vara till din fördel att ta upp hobbys och intressen i ditt CV. Dock ska du tänka strategiskt och noga jämföra med vilka kunskaper och egenskaper som söks och överväga om dina intressen kan leverera värde. Tillför de inget så behöver du inte slösa utrymmet på hobbys i ditt CV. Arbetserfarenhet och utbildning är alltid viktigast!Att intressen ibland kan ge dig meriter som inte arbetserfarenhet eller utbildning uppfyller innebär att du alltid ska överväga detta avsnitt när du skriver CV. Det gäller inte minst om du söker jobb i en ny bransch. Men ett avsnitt med hobbys och intressen ska aldrig fungera som utfyllnad eftersom ditt CV ska vara kort, koncist och relevant mot tjänsten du söker.  

Glöm inte att du med hjälp av våra verktyg och mallar enkelt kan justera och skräddarsy ditt CV för varje tjänst du söker. På så sätt kan du alltid vara mitt i prick vilket är samma sak som att söka jobb som ett proffs.

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV