Målsättning CV – skapa en säljande introduktion

Målsättning i CV – skapa en säljande introduktion

Vill du göra ett starkt första intryck? Då är det bra att känna till att det börjar med din målsättning i ditt CV, även kallat profiltext. Genom att skräddarsy en kort och kraftfull sammanfattning kan du direkt sätta dig på kartan. Det handlar helt enkelt om att tydligt kommunicera mål, kompetenser och vad du kan bidra med till framtida arbetsgivare. I denna artikel utforskar vi bästa praxis för att formulera en målsättning i CV som lyfter dig. Vi ger även exempel på säljande CV-målsättningar som syftar till att väcka nyfikenhet hos rekryterare.

Vad är ”målsättning” och hur är det relevant i ditt CV?

Målsättning i CV, även känd som profiltext eller sammanfattning, är ett kortfattat avsnitt som inleder ditt CV och där du presenterar din professionella identitet och karriärambitioner. En målsättningstext är en utmärkt chans att direkt kommunicera dina mål, unika drivkrafter och vad du kan bidra med. En välskriven målsättning syftar till att väcka läsarens intresse och skapa nyfikenhet kring dig som kandidat.

Exempel på nyttan av målsättning i olika situationer

En målsättning eller profiltext är i allmänhet en bra idé för ett CV. Här ger vi exempel på olika scenarios när en vässad målsättning kan vara extra användbar.

Målsättning vid karriärbyte:

För dig som söker nya utmaningar inom en ny bransch kan en tydlig målsättning vara behjälplig. I den kan du koppla de meriter som syns i ditt CV till dina nya karriärambitioner och förtydliga hur du kan överföra relevanta färdigheter och kunskaper.

Målsättning för frilansare och konsulter:

Frilansare kan dra nytta av en säljande målsättning för att marknadsföra sig själva och sina tjänster på ett kraftfullt sätt. Genom att direkt betona din expertis och vad du kan erbjuda potentiella kunder kan du attrahera nya affärsmöjligheter och projekt.

Målsättning vid återinträde på arbetsmarknaden:

För den som pausat karriären för exempelvis resor, föräldraledighet eller studier och återvänder till arbetslivet så kan en välformulerad målsättning hjälpa till att belysa ny motivation och aktualisera kompetenser. En målsättning kan i detta fall effektivt överbrygga eventuella luckor i ditt CV.

Oavsett om du har lång arbetserfarenhet eller är relativt ny på arbetsmarknaden så är en stark målsättning nyckeln till att sälja in din potential och attrahera nya möjligheter.

Skriva en kraftfull CV-målsättning

En CV-målsättning ska vara säljande men innehålla relativt få ord. En målsättning ska hållas kort och fokuserad – samtidigt som den ska vara skräddarsydd till den specifika tjänsten du söker.

 • Lyft fram dina karriärambitioner och mål på ett tydligt sätt. Arbetsgivaren ska känna din passion för branschen eller för rollen. 
 • Genom att tydligt kommunicera dina personliga karriärambitioner och hur de matchar arbetsgivarens behov så visar du konkret din relevans för tjänsten.
 • Gör din CV-målsättning så specifik som möjligt för att visa att du har en klar vision för din karriär. Få läsren att förstå hur den passar ihop med företagets mål och värderingar. 
 • Genom att inkludera nyckelord som både speglar dina kvalifikationer och matchar företagets önskemål kan du öka chanserna att väcka rekryterarens nyfikenhet.
 • Formulera dig både säljande och informativt; tänk på att din målsättning är det första intrycket du ger och ta chansen att väcka förväntningar för resten av ditt CV. 

Avslutningsvis, för att ge din ansökan en professionell touch, överväg att använda en snygg och strukturerad CV-mall för att förstärka din presentation ytterligare.

Expertråd:

Anpassa din CV-målsättning till varje jobb du söker och undvik att vara för generell. Fokusera på dina unika drivkrafter, din passion och ditt engagemang för att skilja dig från dina medsökande

Lämplig struktur för din CV-målsättning

För en effektiv struktur på din målsättning krävs eftertanke och strategi. Du har inte så mycket utrymme att breda ut dig på eftersom en CV-målsättning ska vara kortfattad: cirka 2-4 meningar är det vanligaste.

 1. Inled med en stark öppning som fångar läsarens intresse och tydligt identifierar din yrkestillhörighet och kopplingen till den position du söker eller till aktuell bransch.
 2. Följ upp med en sammanfattning av dina viktigaste kompetenser och erfarenheter som är relevanta för den aktuella tjänsten.
 3. Koppla på personliga detaljer kring din drivkraft eller mål som är unika för dig och som är relaterade till aktuell tjänst.

Exempel på CV-målsättningar

Här listar vi en rad exempel på hur en CV-målsättning kan utformas för olika yrken:

CV-målsättning: Lärare

"Passionerad förstelärare med ambition att inspirera och stödja elever i deras inlärningsresa. Driven av att skapa en stimulerande och inkluderande miljö där varje elev kan uppnå sitt fulla potential."

CV-målsättning: Sjuksköterska

"Erfaren specialistsjuksköterska som fokuserar på högkvalitativ vård och stöd till patienter. Kompetent i att hantera komplexa vårdbehov inom mitt specialområde och arbeta effektivt inom teamet för att säkerställa optimala resultat."

CV-målsättning: Butikssäljare

"Engagerad butikssäljare med talang för att ge enastående kundservice och skapa positiva butiksupplevelser. Erfarenhet av att uppnå försäljningsmål och öka kundnöjdheten genom personlig och professionell service.”

CV-målsättning: Systemutvecklare

"Erfaren systemutvecklare med drivkraft att skapa innovativa och effektiva lösningar. Tar med mig dokumenterade resultat i utveckla högkvalitativa mjukvarulösningar som möter användarnas behov och bidrar till företagets tillväxt." 

CV-målsättning: Personalvetare

"Dedikerad personalvetare med en djup förståelse för modern rekryteringsprocess och personalhantering. Driven av att hitta de bästa talangerna och skapa en positiv arbetsmiljö som främjar medarbetarnas utveckling och engagemang. Uppdaterad i effektiva HR-strategier som alltid stödjer företagets mål och tillväxt.” 

Att göra och att undvika när du utformar en CV-målsättning

När du skapar en CV-målsättning är förmågan att skriva kort och kärnfullt avgörande. Du måste behärska konsten att ”kill your darlings” och plocka bort det som inte tillför något. Här är några råd som lyfter rätt fokus vid formuleringen av en effektiv målsättning.

 • För det första, se till att hålla målsättningen kortfattad och koncis. Håll dig till upp till fyra meningar.
 • Kom ihåg att anpassa din CV-målsättning till varje specifik ansökan. Anpassa innehåll till varje jobb du ansöker om för att göra den så relevant som möjligt.
 • Undvik klichéer eller överdrivna superlativ som inte direkt bidrar till att stärka din profil. Dessa kan göra din målsättning opersonlig och riskera att du blir en i mängden. 
 • Var specifik och använd konkreta exempel från ditt liv, din karriär, för att underbygga dina påståenden och visa din unika förmåga och passion för den aktuella tjänsten/branschen.
 • Placera målsättningen i början av ditt CV, direkt efter dina personuppgifter. Syftet är att snabbt ge rekryteraren en insikt i vem du är och väcka nyfikenhet för dina meriter. 

Genom en tydlig och välskriven målsättning med tidig placering ökar du chanserna att fånga läsarens intresse direkt för att sedan lotsa dem vidare i ditt CV.

“Målsättningen i ditt CV ska vara som en hisspitch: kort, kraftfull och skräddarsydd för att väcka just denna arbetsgivares nyfikenhet.”

Sammanfattning och slutsats: CV-målsättning

I den här artikeln har vi utforskat vikten av en välformulerad CV-målsättning och delat med oss av råd och insikter. Genom att hålla din CV-målsättning kortfattad, relevant samt fokuserad på att lyfta dina personliga drivkrafter kan du öka dina chanser att väcka intresse hos dem som tar rekryteringsbeslut. Vi har också lyft fram exempel på hur du går tillväga för att skriva ditt personliga målsättning. 

Vill du ta ditt CV till nästa nivå och även dra nytta av ytterligare vägledning?  Vi rekommenderar då att du utforskar de professionella CV-verktyg som erbjuds på CV.se. Här kan du hitta fler tips, bra CV-mallar, inspirerande CV-exempel och andra användbara resurser för att skapa ett CV som tar dig och din karriär i rätt riktning.

Lycka till med att skapa ditt CV idag!

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV