CV-bild – fördelar och nackdelar
Skriven av Lotta Rydberg, Författare • Senast uppdaterad 7 maj 2024

CV-bild – ska man ha bild på CV?

Måste man inkludera en bild på sitt CV? Det är en vanlig fråga bland jobbsökande som sliter med sina ansökningshandlingar och på internetforum är det ett ämne som ofta diskuteras. Det finns för- och nackdelar med att ha en bild i sin ansökan, och detta tar vi upp i denna artikel. Dessutom ger vi goda råd för hur en professionell bild bör tas för dig som väljer foto i ditt CV.

Bild eller inte på sitt CV

Allt som är relevant och som kan öka intresset för dig som kandidat platsar i ett CV. Men hur är det med bild i CV? Är det relevant och i så fall varför? Det finns lite olika perspektiv på hur en CV-bild kan påverka en jobbansökan, och inte minst är det en regional fråga.I många länder finns det ett tydligt uttalat nej till foto på CV och personligt brev. Här i Sverige ses det vanligtvis inte som konstigt att bildsätta sitt CV, men det är väldigt sällan ett uttalat krav. Istället lämnas det till dig som arbetssökande att själv avgöra. Den välvillige kan se det som en del av den personliga presentationen och som kan ge en extra dimension till en jobbansökan. Men det finns även andra perspektiv att ta hänsyn till.

Fördelar med bild på CV

Innan du bestämmer dig för CV-bild eller inte så bör du ta del av argumenten för och emot. De vanligaste fördelarna med att inkludera ett foto på sitt CV är:

1. Ett CV med bild blir mer personligt

En bild gör ditt CV unikt direkt genom att människan bakom ansökan framträder. Det är ett organiskt element som sticker ut från presentationen av fakta i stycken och punktlistor.

2. Ett CV med bild blir mer minnesvärt

Ansikten sätter sig på minnet och en bild på dig kan göra att ditt CV enklare fastnar hos läsaren och få dig att sticka ut från mängden.

3. Ett CV med bild kan tydliggöra dig som representativ för tjänsten

En väl vald CV-bild kan visa din professionalism och lämplighet för den aktuella positionen. Gäller det en representativ tjänst med kundkontakt kan personlighetstyp spela roll.

4. Ett CV med bild kan spegla din personlighet

En CV-bild kan styrka speglingen av dig och dina meriter och bekräfta den personlighet du beskriver i text.

Nackdelar med bild på CV

Det finns också åsikter kring varför det inte är givet att inkludera ett foto på sitt CV. De vanligaste nackdelarna är:

1. Risk för fördomar

En bild på CV öppnar upp för bedömningar baserade på utseende istället för kompetens och erfarenhet.

2. Risk för diskriminering

Med CV-bild öppnar du för möjlighet att bli diskriminerad baserad på kön, ålder eller etnisk tillhörighet. Detta kan ske såväl medvetet som omedvetet, i en situation där du saknar kontroll över responsen.

3. Risk för skada av professionell image

En olämplig eller dålig bild kan snarare skada din professionella image än förstärka den. Skadan kan bli att rekryteraren uppfattar dig som mindre seriös för den sökta tjänsten och du sorteras bort.

4. Risk för fel fokus

Bild i CV kan skifta fokus från dina formella kompetenser och meriter till att bli en fråga om rekryterarens preferenser eller en utseendefråga.

Expertråd:

En lämplig bild för ett CV är ett sympatiskt porträtt mot en neutral bakgrund. Det ska kännas professionellt och matcha aktuell tjänst och bransch. Fokus ska vara på ditt ansikte och inte på omgivningen eller en omgivande social situation. Rent tekniskt ska bilden vara skarp så att du syns tydligt även om bilden presenteras i litet format.

Tips för din CV-bild

Behöver du en nytagen bild för ditt CV? Här följer några användbara tips som hjälper dig ta ett professionellt porträtt: 

  • Undvik att ta selfies: Ta inte en bild själv med mobilen i hand, vänd mot dig, utan använd en kamera/mobilkamera med timer. Försök undvika känslan av en "selfie" eftersom målet är en mer professionell bild. Ta gärna hjälp av utomstående eller för en extra professionell touch, anlita en professionell fotograf för att ta ditt CV-foto
  • Naturligt ljus och neutral bakgrund: Med bra ljussättning mot en neutral bakgrund får du bra förutsättningar för en grundbild som sedan kan beskäras och redigeras efter önskemål.
  • Ta flera bilder: Ta bilder från olika vinklar och poser för att ha flera alternativ att välja mellan. Detta ger dig en bättre chans att hitta den bästa CV-bilden för tillfället.
  • Agera naturligt: Glöm allt kring hur du brukar plåtas för sociala medier. Var naturlig och bjud på ett avslappnat vänligt leende. Att le mjukt förhindrar uttryck som kan uppfattas som argt eller utmanande. Se till att din blick är riktad mot kameran.
  • Neutral klädsel och sparsamt med accessoarer: Låt diskret vara ledordet när du väljer kläder för det är inte plaggen som ska sticka ut. Klä dig gärna efter bransch för att direkt matcha kulturen.  
  • Kontrollera bildkvaliteten: Kolla direkt så att bilden är skarp och tydlig. Suddiga bilder eller pixliga bilder i för dålig upplösning kan ge ett oprofessionellt intryck och tappar sin funktion i mindre format.
  • Be utomstående om feedback: Innan du väljer det slutgiltiga CV-fotot, be om feedback från vänner, familj eller professionella kontakter. Deras åsikter kan hjälpa dig att välja den bästa bilden. 
En ledtråd är att välja den CV-bild som även platsar som profilbild på LinkedIn. Du kan med fördel använda samma bild i båda fall för att dra nytta av igenkänning.

Sammanfattning: bild på CV eller inte?

På den svenska arbetsmarknaden är det relativt vanligt att inkludera en bild på sitt CV, men det ska absolut inte kännas som något krav. En CV-bild kan som vi konstaterat addera en personlig touch och få arbetsgivare att lättare lägga märke till dig och din ansökan.

Det finns fler fördelar med ett CV-foto, som möjligheten att manifestera en professionell image och skapa en naturlig koppling till uppdraget du söker. Å andra sidan finns det även nackdelar med att ha bild i sitt CV, som risken för fördomar och diskriminering baserat på utseende, kön eller ålder.

Väljer du att ta med ett foto i ditt CV ska du avstå lättviktiga selfies från din sociala media. En professionell CV-bild kännetecknas av neutral bakgrund och klädsel, där du poserar naturligt med blicken riktad mot kameran. Ta gärna flera bilder samtidigt samt be om feedback från utomstående för att handplocka det allra bästa CV-fotot.Sammantaget är det viktigt att noggrant överväga fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för om du ska välja en bild på ditt CV eller inte. På cv.se hittar du ett stort urval CV-mallar (med bild och utan) som hjälper dig skapa professionella och effektiva ansökningshandlingar. 

Skapa ditt CV idag!

Dela via:
Lotta Rydberg
Lotta Rydberg
LinkedIn
Författare
Lotta Rydberg är en erfaren copywriter med lång erfarenhet av att förvandla torr karriärfakta till effektiva och engagerande jobbansökningar. Med insiktsfulla artiklar och konkreta exempel bistår hon arbetssökande som vill ta sin karriär till nästa nivå.

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV