Så lägger till LinkedIn i ditt CV – Expertråd

Så lägger du till LinkedIn i ditt CV

En LinkedIn-profil kan vara en bra komplettering till ett traditionellt CV. Genom att lägga till din LinkedIn-länk ger du bokstavligen en direktlänk till inte bara din digitala närvaro utan även till ditt professionella nätverk. I denna artikel diskuterar vi en rad fördelar med att länka till LinkedIn från CV samt hur du bäst gör det – och när det är mindre lämpligt.

Så lägger du till LinkedIn i ditt CV

En LinkedIn-profil kan vara en bra komplettering till ett traditionellt CV. Genom att lägga till din LinkedIn-länk ger du bokstavligen en direktlänk till inte bara din digitala närvaro utan även till ditt professionella nätverk. I denna artikel diskuterar vi en rad  fördelar med att länka till LinkedIn från CV samt hur du bäst gör det – och när det är mindre lämpligt.

Lägga till din LinkedIn-länk till ditt CV – eller inte? 

Att inkludera din LinkedIn-länk i ditt CV kan vara en klok strategi beroende på bransch och på den specifika rollen du söker. Om din LinkedIn-profil kompletterar och stärker ditt CV genom att exempelvis visa upp relevant erfarenhet, intressanta inlägg och ett användbart professionellt nätverk så kan det vara fördelaktigt att inkludera din LinkedIn.Att vara aktiv på LinkedIn kan visa fram ett levande engagemang och kan ge arbetsgivare en möjlighet att snabbt få en djupare inblick i din professionella bakgrund. Kanske har ni rentav gemensamma kontakter?

Å andra sidan, om din LinkedIn-profil inte är uppdaterad eller inte matchar ditt CV så kan det vara bättre att avstå från att inkludera den. Den bör endast tas med om den kan förstärka en positiv bild av dig.Det är därför viktigt att försäkra dig om att din LinkedIn-profil är uppdaterad och ”rätt kalibrerad” om du väljer att inkludera länken. Beslutet att addera din LinkedIn-länk i ditt CV eller inte är alltid en avvägning baserad på din personliga situation och på den specifika tjänsten du söker.

Hur och var du placerar din LinkedIn i CV

Placeringen av din LinkedIn-länk i ditt CV är avgörande för att säkra att den syns och integreras sömlöst med resten av din professionella information. Vanligast är att den placeras i din kontaktinformation alternativt i ett separat avsnitt för sociala medier.

LinkedIn-länk i personlig information

Väljer du att lägga din LinkedIn-länk i din kontaktinformation så syns den antingen högst upp på ditt CV eller i spalten till vänster, beroende på vilken mall du använder dig av.

Det är utmärkt att infoga din LinkedIn-länk bredvid dina övriga kontaktuppgifter, som e-postadress och mobilnummer. En logisk placering för arbetsgivaren som vill kolla upp din LinkedIn-profil för ytterligare information om din professionella bakgrund. 

LinkedIn-länk i eget stycke

Väljer du att istället inkludera din LinkedIn-länk i ett separat avsnitt för fler social media-länkar så sätter du större tonvikt på dessa och din aktivitet här. Detta kan vara relevant om tjänsten du söker kräver god kunskap och aktivitet i olika social media. Du ger då arbetsgivare en tydlig inblick i din digitala närvaro och professionellt arbete här.

LinkedIn-länk med eller utan logotyo

För att framhäva din LinkedIn-länk ytterligare i ditt CV kan du överväga att använda LinkedIn-logotypen bredvid länken. Detta ger en visuell ledtråd till arbetsgivare om var de kan hitta mer information om dig online. Använder du CV-mallar från CV.se så kan du automatiskt få loggan på en perfekt placering och i perfekt anpassad storlek för ditt dokument. 

Sammanfattningsvis är det smart att placera din LinkedIn-länk på ett strategiskt sätt i ditt CV, och var beror på hur viktig LinkedIn och annan social media är för din karriär.

Expertråd:

Ta vara på möjligheten att skapa en anpassad LinkedIn-länk som innehåller ditt namn och gärna även yrkestitel. Detta förbättrar både din personliga branding samt SEO-anpassar din profil för onlinesök efter din kompetens. En anpassad länk ger en mer professionell output och är en programförklaring som tydligt definierar dig för potentiella arbetsgivare.

När ska du inte inkludera din LinkedIn i ditt CV 

Det finns några fall då det faktiskt inte är aktuellt och rentav negativt att ta med din LinkedIn i ditt CV.

Din LinkedIn-profil är inte uppdaterad 

Om din LinkedIn-profil inte återspeglar din senaste erfarenhet och relevanta prestationer är det bäst att avstå från att inkludera den i ditt CV. En ouppdaterad profil kan uppfattas som slapp och nonchalant och ge ett negativt intryck genom att minska din trovärdighet som seriös kandidat.

Du använder inte LinkedIn 

Om du inte aktivt använder LinkedIn och inte ser något värde i att ha en närvaro där så är det meningslöst att inkludera länken till din profil i ditt CV. Som alltid ska du bara ta med relevant och användbar information i ditt CV, det vill säga något som stärker din ansökan. Utfyllnad är aldrig ok i ett CV.

Din LinkedIn-profil är inte anpassad för den specifika tjänsten 

Om din LinkedIn-profil inte är anpassad för den specifika rollen eller branschen du söker till så kan det vara klokt att inte inkludera den i ditt CV. Saknas relevanta färdigheter eller erfarenheter på LinkedIn kan en hänvisning dit göra mer skada än nytta. Tänk på att din LinkedIn-profil ska vara anpassad för att framhäva professionella aspekter som har koppling till den aktuella jobbansökan. 

Din LinkedIn är identisk med ditt CV

Om din LinkedIn-profil i stort sett återger samma information som ditt CV kan det helt enkelt vara onödigt att länka till den. Detta gäller särskilt om du inte är aktiv med att göra egna postningar eller att interagera med andras på LinkedIn. Ett tips är att använda din LinkedIn-profil för att komplettera och utöka din professionella berättelse med att exempelvis lyfta fram projekt, posta rekommendationer och liknade aktiviteter som inte ryms i ditt CV. På så sätt skapar du mervärde för rekryteraren.

“Att infoga din LinkedIn-länk i ditt CV är ett smart sätt att visa ditt yrkesmässiga engagemang och hur du interagerar och delar din kunskap med andra professionella.”

Tips för dig som vill addera LinkedIn i ditt CV

Att inkludera din LinkedIn-profil i ditt CV kan vara ett smart sätt att ge arbetsgivare en mer omfattande bild av din professionella bakgrund och erfarenhet. Här är några enkla tips för att göra detta på ett effektivt sätt:

Anpassa din LinkedIn-länk

När du lägger till din LinkedIn-profil i ditt CV, se till att du har en anpassad URL. Istället för den standardiserade URL:en som genereras automatiskt kan du skapa en personlig och mer informativ URL som inkluderar ditt namn och gärna din yrkestillhörighet eller nisch du vill bli kopplad till. Detta ger en mer professionell touch och ger en snabb definition av dig som hjälper arbetsgivare att sätta dig på minnet.

Hyperlänka till din LinkedIn-profil

För att göra din LinkedIn-profil lättillgänglig för arbetsgivare, inkludera en hyperlänk direkt till din profil. Genom att klicka på länken i en interaktiv PDF kan läsaren enkelt navigera till din LinkedIn-profil och där få en mer detaljerad inblick i din karriär och person. Bra att veta är att i mallarna på CV.se genereras alltid hyperlänkar när du lägger till en länk till LinkedIn.

Uppdatera din LinkedIn-profil ofta

För att säkra att din LinkedIn-profil är aktuell och relevant för de jobb du söker, se till att du regelbundet uppdaterar den med din senaste erfarenhet, utbildning och prestationer. Kombinera gärna detta med att även dela intressanta artiklar eller posta lärdomar kring ditt jobb eller bransch. Detta vittnar om att du är aktiv och engagerad i din professionella utveckling och ökar din trovärdighet gentemot arbetsgivare.

Ha en profilerad LinkedIn-profil 

Anpassa din LinkedIn-profil så att den matchar de jobb du söker. Det betyder att du ser på din profil som ett levande dokument där du kan uppdatera din rubrik och anpassa din sammanfattning så att den är relevant för de tjänster som du just nu söker. Detta kopplar dig närmare till det området vilket kan öka dina chanser att bli uppmärksammad. 

Använd ett professionellt CV-verktyg

För att göra processen med att inkludera din LinkedIn-profil i ditt CV enklare och snyggare är det alltid en fördel att använda ett profesionellt CV-verktyg, som vårt på CV.se. Detta hjälper dig att skapa ett effektivt och genomtänkt CV, och självklart med hyperlänk till din LinkedIn-profil och andra sociala medier. Det sparar definitivt tid och ger ditt CV ett mer enhetligt och proffsigt intryck, oavsett om du väljer en presentation med eller utan LinkedIn-logga.

Sammanfattning kring LinkedIn i CV

Sammanfattningsvis, att placera din LinkedIn-profil i ditt CV är lite som att ge arbetsgivare/rekryterare ett backstagepass till din professionella värld. Det ger dem chansen att kolla in din karriärhistorik, med även ditt nätverk och hur du interagerar professionellt och delar med dig av din kunskap. Om tjänsten kräver engagemang och intresse för vissa frågor så kan ditt LinkedIn-konto visa exakt vad du går för.

Vår app har en smidig funktion där du enkelt kan lägga till LinkedIn i ditt CV och med eller utan logotyp. Dessutom hittar du professionella verktyg och tips som hjälper dig skapa effektiva CV och personliga brev.

Nästa gång du uppdaterar ditt CV, prova att addera din LinkedIn som en åtgärd för att förenkla för arbetsgivare att se dina fördelar.

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV