10 CV-Tips Som Hjälper Dig Landa Drömjobbet
Skriven av Lotta Rydberg, Författare • Senast uppdaterad 7 maj 2024

CV-tips: 10 tips för skriva ett effektivt CV

Ett CV ska alltid skräddarsys för varje tjänst du söker. Även om du redan har en bra grund så krävs såväl arbete som eftertanke för att få till ett CV som gör sitt jobb. Innan du skickar iväg din ansökan är det bra att försäkra dig om att alla relevanta meriter finns med och att inget slarv minskar dina chanser att gå vidare till intervju. Här följer en checklista med tio användbara tips för att skriva CV med fokus på målet: att du landar jobbet.

Tips 1: Skräddarsy CV efter tjänsten

Nyckeln till ett effektivt CV är att vara relevant. Du ska därför anpassa ditt CV till varje jobbansökan och även om det rör samma yrke. Olika tjänster och olika arbetsgivare har olika önskemål och målet varje gång är att matcha dessa med dina meriter. 

Det kan handla om formell kompetens men även om andra färdigheter där personliga egenskaper är viktiga. Läs noga platsannonsen och anteckna formella krav och egenskaper som efterfrågas. Skräddarsy därefter ditt CV så att du får en version som säljer in dig gentemot dessa. På CV.se finns användbara CV-exempel att inspireras av.

Tips 2: Prioritera relevant arbetserfarenhet

Ett CV ska hållas kort och du har en, max två sidor på dig att övertyga rekryteraren att du är rätt person för tjänsten. Ett viktigt tips för att skriva är därför att välja bort. Då menar vi att du väljer bort erfarenheter som inte är direkt meriterande för tjänsten för att kunna prioritera och ge plats för kompetens som är det. 

Den som skannar ditt CV ska snabbt hitta beröringspunkter mellan vad de söker och det du presenterar i ditt CV. Lyft fram relevant arbetserfarenhet och lista detaljer, ansvarsområden och resultat som hör ihop med kraven som ställs. Glöm inte att även praktikplatser, extrajobb, feriejobb eller ideella uppdrag kan vara relevanta och bidra till att du ses som en intressant kandidat.

Tänk på att ideella uppdrag inom föreningslivet samt olika typer av förtroendeuppdrag kan vara relevanta i ett CV. Engagemang som visar din kapacitet kan stärka din relevans.

Tips 3: Lyft högsta utbildning & tillämpliga kurser  

Även för utbildningsavsnittet är utmaningen att välja rätt och välja bort det som inte tillför något. Det är vanligtvis tillräckligt att nämna din högsta formella utbildning. Har du exempelvis en högskoleutbildning är uppgifter om din gymnasiekompetens överflödig. 

Däremot är kurser och fördjupningar med koppling till aktuella arbetsuppgifter meriterande och ska de givetvis finnas med.

Ett CV-tips är att inte heller glömma relevanta prestationer i form av stipendier och utmärkelser. Ta med dessa i ditt CV, tillsammans med detaljer kring exempelvis examensarbeten eller andra utbildningsprojekt som lyfter din kompetens i områden som spelar roll.

Tips 4: Identifiera avgörande färdigheterna

Färdigheter är kompetenser som ofta delas upp i två kategorier. De hårda har fokus på konkreta kunskaper, som datorvana, språkkunskaper och körkort. De mjuka är kopplade till personliga egenskaper, exempelvis sociala färdigheter, ledaregenskaper och analytisk förmåga. 

Beroende på vilken tjänst du söker kan olika färdigheter öka chansen att du ses som en intressant kandidat – och det är inte bara hårda färdigheter som räknas. Mjuka kompetenser kan spegla hur du hanterar olika situationer och platsannonsen kan ge dig ledtrådar även till egenskaper som ses som önskvärda för att växa med rollen och företaget. 

Ett CV-tips för 2024 är därför att ta med färdigheter du äger som direkt matchar uppdraget du söker.

Tips 5: Använd nyckelord relaterade till jobbet

Idag är det vanligt att rekryterare använder sig av digitala ATS-verktyg (Applicant Tracking System) för att värdera inkommande ansökningar. Ditt CV kan komma att skannas och värderas utifrån relevanta nyckelord kopplade till aktuell tjänsten. 

Att använda sig av rätt begrepp kan ge dig och ditt CV en fördel. Analysera därför platsannonsen och se vilka ord som används där för att beskriva efterfrågad utbildning, erfarenhet och kompetens.

Så integrerar du nyckelord relaterade till jobbet 

När du har samlat in dessa nyckelord är nästa steg att införliva dem i ditt CV på ett organiskt sätt. Detta innebär att du inte bara listar dem på rad, utan att du integrerar dem i beskrivningar av dina tidigare arbetsuppgifter, prestationer och färdigheter. Till exempel, om en platsannons har ordet “projektledning inom IT-sektorn" som ett tydligt nyckelord så kan du inkludera sådana fraser i dina tidigare arbetsbeskrivningar. Det kan du göra även om du inte haft en specifik "projektledare”-tjänst men har erfarenhet av den typen av arbetsuppgifter. 

Viss försiktighet vid optimering för ATS

Tänk på att inte överskrida gränsen för relevant användning av nyckelord. Detta kan ge ett negativt intryck om användningen av ord inte känns naturlig och om de förekommer för frekvent. Du ska självklart inte heller fylla ditt CV med nyckelord som inte återspeglar din faktiska erfarenhet och kompetens, utan vårt råd handlar om att koppla din verkliga kompetens till de etiketter som arbetsgivaren letar efter

Mål för ATS-optimering i CV

I slutändan är målet att skapa ett CV som inte bara är optimerat för digitala rekryteringsverktyg, utan också tydligt och övertygande kommunicerar din förmåga att möta arbetsgivarens behov och krav. Genom att använda nyckelord på ett strategiskt sätt kan du oavsett ATS öka dina chanser att bli uppmärksammad och framstå som en lämplig kandidat för positionen du söker.

Tips 6: Ha en genomtänkt CV-struktur

Ett bra och relevant innehåll bör paketeras på ett snyggt sätt i ditt CV. Tips för ett professionellt CV är ett genomtänkt format där design, ikoner och färgsättning samspelar med tjänsten du söker och aktuell bransch. 

Genom att ta hjälp av ett CV-verktyg, som våra CV-mallar, kan du på ett enkelt sätt skapa ett effektivt CV. Här får du tillgång till ett stort urval designer som ger dig flexibla möjligheter till placering av innehåll samt skrivstöd. Du kan skräddarsy ditt CV efter önskemål och smidigt skapa skräddarsydda CV-versioner för varje unik tjänst du söker.  

Tips 7: Håll ditt CV kort och koncis

Ett viktigt tips för att skriva CV är att fatta dig kort. Du bör hålla dig till en sida, max två, vilket betyder att du inte har plats för onödig utfyllnad. Allt som finns i ditt CV ska vara noga utvalt och att välja bort irrelevanta uppgifter är en viktig uppgift när du skräddarsyr ditt CV för exakt den tjänst ansökan gäller. 

Att vara koncis betyder också att du ska uttrycka dig tydligt. Innehållet i ett CV ska skrivas och layoutas för att snabbt kunna överblickas. Lägg på minnet att arbetsgivaren eller rekryteraren ska kunna skanna ditt CV för att snabbt bedöma om du är en intressant kandidat. En metod  är att undvika långa meningar samt skriva långa textstycken utan luft. Allt detta ökar chansen att du håller dig relevant och blir utvald att gå vidare till intervju.

Tips 8: Se över din sociala media

En googling bort kan det finns bilder och information om dig som kanske inte är menad för en potentiell arbetsgivare. En bra åtgärd är att se över din kontointegritet för alla sociala mediekanaler du nyttjar. Ett privat konto begränsar åtkomsten till privata delningar och det kan vara lämpligt för den som vill värna en professionell output. 

Ditt konto på det professionella nätverket LinkedIn bör självklart vara offentligt. Här är det bra om dina uppgifter är uppdaterade, och det kan även vara en bra idé att använda samma foto i ditt CV, för igenkänning.  

Tips 9: Gör det lätt att kontakta dig

Syftet med ditt CV är att väcka intresse för att bli kontaktad. Därför är det allra vanligast att dina kontaktuppgifter placeras väl synligt överst på första sidan eller i en ruta vid sidan. 

Se till att alla kontaktuppgifter, i synnerhet ditt telefonnummer och e-postadress är korrekta och att inte någon siffra eller bokstav bytt plats. Det låter banalt men slarvfel som leder till att mejl inte kommer fram eller att du inte nås av telefonsamtal kan sabotera dina chanser att bli rekryterad.

Expertråd: 

Referenser är viktiga men detta till trots ska de inte listas i ditt CV. Behovet att presentera personer som kan intyga dina förmågor kommer ofta längre fram i rekryteringsprocessen, vanligen efter eller inför första intervjutillfället. Du ska däremot kontakta möjliga referenspersoner i god tid. Gärna redan när du börjar söka jobb så att du, såväl som referenserna, är väl förberedda när frågan kommer.

Tips 10: Korrekturläs. Och korrekturläs igen

Som i alla texter man själv skriver är det lätt att bli hemmablind. Grammatiska fel, stavfel och särskrivningar kan drabba den bäste men i ett CV ska de inte få störa. Ett slarvigt CV ger dessvärre intrycket av vacklande intresse och bristande professionalism. 

Se därför till att du granskar ditt CV upprepade gånger. Utöver att du själv korrekturläser ditt CV noggrant så kan det också vara bra om någon annan med friska ögon också gör en genomläsning. Detta säkrar att du inte faller och missar chansen på grund av slarv utan får den chans du förtjänar.

Vi önskar dig stort lycka till i ditt CV-skrivande. Skapa ditt CV idag!

Dela via:
Lotta Rydberg
Lotta Rydberg
LinkedIn
Författare
Lotta Rydberg är en erfaren copywriter med lång erfarenhet av att förvandla torr karriärfakta till effektiva och engagerande jobbansökningar. Med insiktsfulla artiklar och konkreta exempel bistår hon arbetssökande som vill ta sin karriär till nästa nivå.

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV