CV-exempel för ungdom – skapa ett säljande CV

CV-exempel för ungdom – skapa ett säljande CV

Att skapa ett CV som ungdom (kanske ditt livs första?) kan kännas som att stå inför en oändlig rad av frågor: vad ska jag fylla mitt CV med – och hur säljer jag in mig till en arbetsgivare utan särskilt mycket erfarenhet? Men oroa dig inte! Denna artikel är en guide till att navigera rätt och få till ett CV som gör jobbet. Här belyser vi utmaningarna och visar konkreta CV-exempel för ungdomar samt värdefulla tips för att skapa ett perfekt CV för den som är ny på arbetsmarknaden.

Nyckelelement i ett ungdoms-CV

Oavsett ålder så ska ditt CV såklart bara innehålla det som är relevant för mottagaren, vanligen en arbetsgivare eller rekryterare. Så oavsett om du är ung med lite eller mycket i bagaget så bör ditt ungdoms-CV ha en genomtänkt struktur. Detta är något som också våra CV-mallar hjälper dig med! De avsnitt du väljer att ta med i ditt CV ska tillsammans ge en tydlig och säljande bild av dig och vad du kan erbjuda. Här är de element som vanligen är lämpliga i ett CV för ungdom

CV-rubrik i ungdoms-CV

Detta är ett viktigt avsnitt högst upp på ditt CV med ditt namn och kontaktinformation. Komplettera gärna med en kort skräddarsydd definition (en mening lång) av dig som placerar dig i rätt sammanhang för tjänsten du söker.Exempel:

Lukas Larsson | Telefon: 070-7654321 | E-post: lukas.larsson@email.comEffektiv och fysiskt stark gymnasieelev med talang för detaljer söker extrajobb inom detaljhandeln.

Profiltext i ungdoms-CV

Profiltexten är som din personliga frontrow-biljett till jobbet: din chans att göra ett starkt första intryck och få arbetsgivaren att vilja veta mer om dig. På ett par meningar ska du väcka nyfikenhet och gärna lyfta fram vad som driver dig samt vilka färdigheter och styrkor du kan tillföra till arbetsplatsen.

Exempel:

Som atletisk tonårskille med intresse för byggande är jag en perfekt resurs för en bygghandel. Med produktkunskap och driv att leverera resultat är jag redo att bidra till ert team och se till att varje kund får den hjälp den behöver.

Arbetslivserfarenhet i ungdoms-CV

I detta avsnitt ger du en översikt över dina praktiska arbetserfarenheter och de uppgifter du har hanterat.

För ungdomar som saknar arbetslivserfarenhet är det bra att känna till att även praktikplatser och volontärarbete kan inkluderas i detta avsnitt. Har du exempelvis hjälpt grannar med trädgårdsarbete, gräsklippning, hundpromenader eller suttit barnvakt kan även detta tas upp, eftersom varje erfarenhet visar upp din initiativkraft. Anpassa din beskrivning och framhäv aspekter som har mest relevans för det specifika jobbet du söker.

Exempel: 

Butiksmedarbetare, Freshmart Livs, Göteborg

Extrajobb juni - augusti 2023Ansvarig för kassa under hektiska sommarmånader.

 • Skyltning av kampanjvaror och ökade försäljningen under sommaren med i snitt 15%.
 • Påfyllning av varor.
 • Städning av butikslokal.

Butiksmedarbetare, XYZ Bensinstation, GöteborgPraktik september 2022

 • Assisterade kassan.
 • Serverade mat & dryck samt glass.
 • Servicearbete vid biltvätten.

Utbildning i ungdoms-CV 

I detta avsnitt presenterar du din utbildning, din akademiska bakgrund. Det inkluderar dina pågående studier samt eventuella tidigare utbildningar eller kurser som är relevanta för den tjänst du söker. Om det är relevant kan du lyfta fram specifika detaljer eller delkurser som betonar de färdigheter eller kunskaper som kan vara till nytta i jobbet.

Exempel:

Ekonomiskt program, Göteborgs Gymnasium, Göteborg
Augusti 2022 – pågående

 • Kursetta i matematik samt i kurser relaterade till företagsekonomi och marknadsföring.
 • Projektledare för skolprojekt där vi byggde om vår matsal.

Kvällskurs i Möbelsnickeri, Hemslöjden Staden2 terminer, 2021 -2022

 • Lärde mig grunderna i att skapa och forma trämaterial till användbara och estetiskt tilltalande möbler.
 • Förvärvade praktiska färdigheter i att använda snickeriverktyg och maskiner, samt kunskap om olika träslag och deras egenskaper.

Färdigheter i CV för ungdomar

Här kan du lista såväl hårda som mjuka kompetenser som är relevanta för den sökta tjänsten. Beroende på vad jobbet gäller så kan det handla om datorprogram, språkkunskaper samt mjuka färdigheter som ledarskapsförmåga eller problemlösning.

Exempel:

Kassa och transaktioner: Erfarenhet av att hantera kassa och genomföra försäljningstransaktioner i en hektisk butiksmiljö.

Kundservice: Förmåga att skapa en positiv och engagerande köpupplevelse för kunderna.

Butiksskyltning: Kreativ förmåga att hantera skyltning för att inspirera kunder och maximera försäljningen.

Initiativtagande: Proaktiv i att identifiera och lösa problem samt ta egna initiativ.

Valfria avsnitt i student-CV 

Om du vill kan du lägga till ytterligare avsnitt som lyfter egenskaper eller kompetens som kan vara till nytta. Det kan handla om språkkunskaper eller personliga intressen, exempelvis lagsport eller annat som kan vara meriterande eller ge en fördelaktig bild av dig eller din fysik om den är intressant.

Exempel:

Hobbies och intressen:

 • Styrketräning
 • Taekwondo
 • Orientering

Tips för att skriva ett säljande ungdoms-CV

Att som ungdom sticka ut på arbetsmarknaden är inte alltid helt enkelt. Därför är det avgörande att utforma ett CV som slår an hos arbetsgivare. Här är några handfasta tips för att skapa ett effektivt ungdoms-CV som ökar dina chanser att få jobbet. 

CV med anpassat formatVälj det CV-format som bäst lyfter dina fördelar. Ofta fungerar det omvända kronologiska CV-formatet bra även för ungdomar som inte har så mycket arbetserfarenhet. I detta format listar du din senaste erfarenhet först för såväl arbete som utbildning först för att sedan gå bakåt i tiden. Detta ger arbetsgivaren en klar bild av din utveckling och var du befinner dig idag.

Ett CV för varje sökt tjänst

Tänk på att skräddarsy ditt CV för varje specifik jobbansökan. Detta visar att du är motiverad och tar ditt jobbsökande på allvar. Om du hittat tjänsten i en jobbannons så läs den noga och anpassa din erfarenhet och kompetens för att matcha kraven från arbetsgivaren. Gör du en spontanansökan är det bra att göra lite research kring företaget och visa i din ansökan att du är bekant med verksamheten och har en idé kring vad du kan bidra med.

Kvantifierade prestationer

För att göra din erfarenhet mer konkret och övertygande så kan försöka att kvantifiera dina prestationer. Istället för att bara beskriva dina arbetsuppgifter, inkludera resultat av ditt arbete. Var gärna så konkret som möjligt, som att du "ökat försäljningen med 20 %".

Hitta dina mest relevanta meriter 

När du skapar ditt ungdoms-CV, framhäv de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för den specifika tjänst du söker. Om du, som vår exempelperson, söker jobb i en butik: betona din erfarenhet av kundservice, butiksarbete och annan kunskap inom området.

CV för ungdom: sammanfattning och slutsats

Att skriva ett CV som ungdom kan kännas svårt men just därför är det bra att läsa på i ämnet! I denna artikel har vi utforskat strategier för att maximera chanserna till framgång i jobbsökandet: 

 • Använd det omvända kronologiska formatet för att tydligt visa din senaste erfarenhet och utveckling.
 • Skräddarsy alltid ditt CV för att matcha kraven för jobbet du söker samt för att visa ditt engagemang.
 • Kvantifiera dina prestationer för att göra din erfarenhet mer konkret och övertygande.
 • Fokusera på att lyfta fram relevanta färdigheter och erfarenheter som är direkt kopplade till den önskade tjänsten.

Slutligen, för en professionell touch för ditt CV, överväg att använda dig av de professionella CV-mallar som du hittar på CV.se. Det är ett smart sätt att göra CV-skrivandet smidigt och framgångsrikt. Lycka till med att skriva ditt CV idag!

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV