CV-exempel för student – skapa ett säljande CV

CV-exempel för student – skapa ett säljande CV

Är du student och strävar efter att landa drömjobbet? Då är ett välskrivet CV nyckeln som kan öppna dörrar till spännande karriärmöjligheter. I denna artikel utforskar vi hur du som student skapar ett CV som sticker ut från mängden och fångar arbetsgivares uppmärksamhet. Vi delar med oss av praktiska tips samt givetvis CV-exempel för studenter med ambitioner! Målet är som allt vi på CV.se gör: ett säljande CV som ökar dina chanser att bli kallad till intervju.

Nyckelelement i ett student-CV

Oavsett om du är en student med relevant arbetserfarenhet i bagaget eller är ny på arbetsmarknaden så bör ditt student-CV bäras upp av en god struktur. Tänk på att ordna ditt CV-innehåll i grundläggande sektioner som tillsammans ger en tydlig, informativ och säljande bild av dig och det du har att erbjuda. Här är de element som vanligen lämpar sig i ett CV för student.

CV-rubrik i student-CV

I detta avsnitt ska du tydligt ange ditt namn och kontaktinformation högst upp på ditt CV för att tydliggöra dina kontaktvägar för arbetsgivaren. Du kan också komplettera en, för tjänsten, skräddarsydd definition av dig som placerar dig i rätt sammanhangExempel:

Anna Andersson | Telefon: 070-1234567 | E-post: anna.andersson@email.com
Designintresserad ekonomistudent söker extrajobb inom retail.

Profiltext i student-CV

Profiltexten är ditt första tillfälle att sätta dig på kartan och du har ett par meningar på dig att göra ett starkt intryck. Målet är att få arbetsgivare eller rekryteraren att bli nyfiken och vilja läsa vidare. Berätta kortfattat om dina drivkrafter, kompetenser och vad du kan bidra med till arbetsplatsen. 

Exempel: 

Driven och modeintresserad student med naturlig känsla för service och försäljning erbjuder flexibla butiksinhopp. Med praktiska kunskaper i skrädderi och god social förmåga är jag en perfekt resurs i en klädbutik som önskar leverera enastående kundservice.

Arbetslivserfarenhet i student-CV

I detta avsnitt bör du lista dina tidigare arbetserfarenheter och beskriva de uppgifter du utförde samt vilka färdigheter du utvecklat. Anpassa gärna din erfarenhet efter den sökta tjänsten. Som student är det bra att tänka på att även praktik och volontärarbete platsar utmärkt i detta avsnitt.

Exempel:

Butikssäljare, ABC Parfym, Stockholm
Feriejobb juni - augusti 2023

 • Hanterade kassa och genomförde öppning och stängning.
 • Erbjöd personlig kundservice och gav råd kring produkter, vilket ökade försäljningen av sommarens kampanjvara med 20 %.
 • Upprätthöll ordning & reda samt ansvarade för rengöring av butiksytor

Butikssäljare, Jeansbutiken, Stockholm
Praktik oktober 2022

 • Kassaarbete
 • Uppackning och prismärkning
 • Skyltning
 • Social Media, vilket fördubblade antal följare av Jeansbutiken. 

Utbildning student-CV

Här bör du ange din utbildningshistorik, inklusive dina nuvarande studier och eventuella tidigare utbildningar eller kurser som är relevanta för jobbet du söker. Ge gärna detaljer som lyfter användbara kunskaper du tar med dig.

Exempel: 

Ekonomiskt program, XYZ Gymnasium, Stockholm
Augusti 2022 – pågående
Studerar ekonomi med inriktning på företagsekonomi och marknadsföring.
Genomförde projekt om marknadsföringsstrategier och budgetering inom retail som fick högsta betyg.

Klädsömnad, Folkuniversitet, grundkurs och fördjupningskurs
2022-2023
Kurs i fållning och uppläggningSömnadskunskap och grundläggande praktisk konstruktion
Hantering av industrisymaskin

Färdigheter i student-CV

Här kan du lista färdigheter och kompetenser som är relevanta för den sökta tjänsten. Det kan handla om datorprogram, språkkunskaper samt mjuka färdigheter som ledarskap eller problemlösning. Exempel: 

 • Kassa och transaktioner: Erfarenhet av att hantera kassa och genomföra försäljningstransaktioner i en hektisk butiksmiljö.
 • Kundservice: Förmåga att skapa en positiv och engagerande köpupplevelse för kunderna.
 • Teamwork: Förmåga att samarbeta och upprätthålla en produktiv och positiv arbetsmiljö.
 • Flexibilitet: Kan hantera flera uppgifter samtidigt och anpassa mig till olika arbetsuppgifter efter behov.
 • Initiativtagande: Proaktiv i att identifiera och lösa problem samt ta egna initiativ.

Valfria avsnitt i student-CV

Här kan du lägga till ytterligare avsnitt som är relevanta för dig och den sökta tjänsten, exempelvis språkkunskaper, intressen eller certifieringar.

Exempel:

Hobbies och intressen: Mode! Utöver koll på modetrender designar och syr jag även upp mina egna plagg. Ta mig även an beställningsuppdrag.

Tips för att skriva ett specifikt student-CV

Genom att lyfta fram rätt meriter och plocka ut dem som är relevanta för jobbet du söker så ökar du dina chanser att du och ditt CV blir uppmärksammat av arbetsgivaren. Här kommer några fler tips när det kommer till att skapa ett student-CV som ökar dina chanser att bli kallad till intervju. 

Använd ett CV med omvänt kronologiskt format

När du skriver ditt student-CV kan du exempelvis använda dig av ett CV med det omvända kronologiska formatet. Detta innebär att du, för arbetserfarenhet och utbildning, listar din mest aktuella erfarenhet först och sedan rör dig bakåt i tiden. Detta ger arbetsgivaren en tydlig bild av dina allra senaste erfarenheter och prestationer och hur du utvecklats.

Skräddarsy ditt CV för varje tjänst du söker

Det är avgörande att skräddarsy ditt CV för varje specifik tjänst du söker. Läs igenom jobbannonsen noggrant och anpassa din erfarenhet och kompetens för att matcha de krav och kvalifikationer som arbetsgivaren frågar efter. Detta ökar chansen att du träffar rätt och du visar också att du är en seriös kandidat. 

Kvantifiera dina prestationer 

När du beskriver din arbetslivserfarenhet, ta gärna chansen att kvantifiera dina prestationer i de fall det är möjligt. Istället för att bara lista dina arbetsuppgifter, inkludera gärna siffror och resultat för att visa konkreta resultat av ditt arbete. Till exempel: istället för att skriva att du "ökat försäljningen", kan du säga att du "ökade försäljningen med 20 %". 

Fokusera på relevanta meriter

När du skapar ditt CV, fokusera på att lyfta fram de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för den specifika tjänsten du söker. Om du, som den exempelstudent vi använder oss av i denna artikel, söker ett jobb i en modebutik, betona gärna din erfarenhet av kundservice, butiksarbete och modekännedom.

CV som student: sammanfattning och slutsats

Att skriva ett CV som student är en viktig pusselbit för att du ska kunna marknadsföra din potential till arbetsgivare. Att ha en genomtänkt struktur är givetvis avgörande och att noga välja vad du ska inkludera – och vad du kan bortse från. Att använda det omvänt kronologiska CV-formatet kan vara en bra idé och det finns fler insikter:

 • Skräddarsy ditt CV för varje tjänst du söker för att säkra att du lyfter rätt meriter.
 • Kvantifiera dina prestationer för att ge tyngd åt din erfarenhet.
 • Fokusera alltid på relevanta färdigheter och erfarenheter för den sökta tjänsten.

Ett grundläggande tips vid CV-skrivandet är att dra nytta av de professionella CV-verktyg som erbjuds på CV.se. Dels för att få inspiration och dels för pedagogiska och hjälpsamma CV-mallar. De hjälper dig skapa effektiva CV som tar dig från studentlivet till din drömkarriär. Lyckat till! Skapa ditt CV idag.

Dela via:

Stick ut med ditt CV

Fyll i din information, välj en mall och ladda ner direkt.

Skapa CV